Pod takim hasłem odbyły się ostatnie już zajęcia kulinarne w ramach projektu pn. „Okno na Świat…” Pełni niepokoju uczniowie klas VII i VIII wraz z nauczycielkami p. Iloną, Alicją i Renatą przygotowali zdrowe przekąski. Nie byliśmy pewni, czy takie rarytasy spotkają się z ciepłym przyjęciem i czy surowe warzywa z sosami przypadną do gustu uczniom. Gdy na tacach pyszniły się już marchewki, brokuły, seler naciowy, ogórki, pomidory i rzodkiewki wzięliśmy się za przygotowanie sosów, które bardzo szybko roztoczyły wyjątkowo kuszący zapach. Pięknie wyglądające, kolorowe warzywa można już było proponować społeczności MOW. I tu niespodzianka!!!! Warzywa znikały w okamgnieniu, a pochwałom i zachwytom nie było końca J .
Młodzież prosiła o przepisy na dipy. Publikujemy je więc poniżej życząc wszystkim udanych eksperymentów kulinarnych i wielu wspaniałych doznań smakowych.
Realizatorki przedsięwzięcia I. Borchardt, A. Czubaty-Zasada, R. Pisuk
Dip majonezowo – ketchupowy
Składniki:
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki ketchupu
- 1 łyżka drobno posiekanej cebuli
- 1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki umieszczamy w miseczce i dokładnie ze sobą mieszamy.
- Gdy dip jest gotowy, umieszczamy na 1 godzinę w lodówce, aby składniki się przegryzły, a sam dip stężał.
Dip koperkowy
Składniki:
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 3 łyżki koperku – drobno posiekanego
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki umieszczamy w miseczce i dokładnie ze sobą mieszamy.
- Gdy dip jest gotowy, umieszczamy na 1 godzinę w lodówce, aby składniki się przegryzły i stężały.
Dip czosnkowy
Składniki:
- 2 ząbki czosnku – drobno posiekany
- 2 łyżki majonezu
- 4 łyżki jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki umieszczamy w miseczce i dokładnie ze sobą mieszamy.
- Podobnie jak w poprzednich przepisach gotowy dip umieszczamy na 1 godzinę w lodówce, aby składniki się przegryzły i stężały. Gotowe! Życzymy smacznego!