KOŁO WĘDROWNIK

KOŁO WĘDKARSKIE

KOŁO FOTOGRAFICZNE

SKB

KOŁO TEATRALNE

 

Tym razem, ze względu na ogrom pracy, zajęcia kulinarne odbyły się   w czwartek 28 i piątek 29 maja 2020roku.

W ramach projektu „Okno na Świat..." postanowiliśmy upiec dla wszystkich uczniów pyszne marchewkowe babeczki. Już ilość marchwi do starcia robiła wrażenie. Ale cóż to dla uczniów klasy VI i VII - dali radę!!!, gdyż Oni w kuchni czują się jak ryby w wodzie. Aromat przypraw kusił, a wygląd pyszniących się na tacach muffinek robił wrażenie.

Oprócz 120 babeczek uczniowie klasy VI upiekli także pyszną szarlotkę. Takie słodkości, pełne zdrowych składników, są wyjątkowe !!! Polecamy je więc jako przekąski dla dzieci i dorosłych.

Uczniów podczas zajęć wspierały panie I. Borchardt, A. Czubaty- Zasada, R. Ruć, R. Pisuk.

Poniżej publikujemy przepis na te smaczne i puszyste muffinki.

SKŁADNIKI:

4 średnie marchewki ( 2 szklanki startej marchwi),

1 i ½ szklanki mąki,

1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia,

½ łyżeczki sody oczyszczonej,

szczypta soli,

przyprawy w proszku: 1 łyżeczka cynamonu, ½ łyżeczki imbiru,

¼ łyżeczki gałki muszkatołowej,

¾ szklanki oleju roślinnego,

3 duże lub 4 mniejsze jajka,

1 szklanka brązowego cukru,

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii.

LUKIER:

1 i ¼ szklanki cukru pudru,

3 łyżeczki drobno startej skórki z pomarańczy,

2-4 łyżki wyciśniętego soku z pomarańczy.

WYKONANIE:

Do miski wsypujemy mąkę, sól, sodę, proszek do pieczenia oraz przyprawy.

W drugiej misce mikserem, na wolnych obrotach, mieszamy jajka, olej cukier, wanilię oraz startą marchew. Następnie łyżką łączymy masę z mąką                  

 

i pozostałymi składnikami. Gotowe ciasto wykładamy do blaszki do muffinów wyłożonej 12 papilotkami. Wstawiamy do nagrzanego (do 180 stopni) piekarnika na 25 minut. Gotowe, przestudzone babeczki lukrujemy.

Życzymy smacznego J

Back to top